Kan je slapen met contactlenzen?


26/04/2024 17:31
Persoon slaapt met contactlenzen

Het is een veel voorkomende vraag onder contactlensdragers: Kan je slapen met contactlenzen? Het korte antwoord is nee, het wordt over het algemeen niet aanbevolen om te slapen met contactlenzen in, tenzij ze specifiek zijn ontworpen voor nachtelijk gebruik.

Risico's van slapen met contactlenzen

Het slapen met uw contactlenzen kan het risico op ooginfecties, zoals bacteriële keratitis, aanzienlijk verhogen. De gesloten oogomgeving tijdens de slaap vermindert de zuurstoftoevoer naar het hoornvlies en creëert een vochtige omgeving die de bacteriegroei kan bevorderen.

Andere risico's zijn onder meer hoornvlieszweren, oogpijn, roodheid en een mogelijk zichtverlies in ernstige gevallen. Een langdurig gebruik van lenzen tijdens de slaap kan ook leiden tot droge ogen en ongemak bij het ontwaken.

Uitzonderingen op de regel

Sommige contactlenzen zijn goedgekeurd voor nachtelijk gebruik. Deze lenzen zijn meestal gemaakt van zeer ademende materialen die meer zuurstof aan het hoornvlies laten toekomen. Toch moet het dragen van lenzen 's nachts alleen worden gedaan op advies van een oogzorgprofessional.

Contactlenzen ontworpen voor overnachting

Hier zijn enkele van de meest populaire contactlenzen speciaal ontworpen om mee te slapen:

Het is echter nog steeds cruciaal om de specifieke richtlijnen van de lensfabrikant en uw optometrist te volgen als u verlengde draagtijd contactlenzen gebruikt.

Beste praktijken voor het dragen van contactlenzen

Om de gezondheid van je ogen te behouden, is het beter om je contactlenzen altijd te verwijderen voor je slaapt, tenzij ze ontworpen zijn om 's nachts te dragen. Zorg ervoor dat je je lenzen goed reinigt en bewaart om besmetting te voorkomen en zorg voor de gezondheid van je ogen.

Regelmatige controles bij een oogzorgexpert zijn aan te raden om te garanderen dat je contactlenzen geschikt zijn voor je ogen en dat je ze op een gepaste manier gebruikt.

Referenties

  1. CDC, Protect Your Eyes
  2. AAO, Why You Should Never Sleep in Your Contact Lenses