Contactlenzen en Droge Ogen


27/04/2024 07:12
Droge ogen met contactlenzen

Droge ogen kunnen vaak een probleem vormen voor gebruikers van contactlenzen. Deze aandoening, bekend als droge ogen veroorzaakt door contactlenzen, ontstaat wanneer de dunne vochtlaag op het oppervlak van het oog sneller verdampt dan normaal door de aanwezigheid van contactlenzen.

Oorzaken van Droge Ogen bij Contactlensdragers

Verschillende factoren dragen bij aan droge ogen bij mensen die contactlenzen dragen. Dit omvat o.a. het type lensmateriaal, de pasvorm van de lenzen en de individuele traanproductie. Lenzen die gemaakt zijn van materialen die niet veel zuurstof doorlaten, kunnen de symptomen van droge ogen verergeren.

Symptomen van Droge Ogen

Symptomen van droge ogen omvatten irritatie, roodheid, een korrelig gevoel en een branderig gevoel in de ogen. Sommige dragers kunnen ook wazig zicht en ongemak ervaren tijdens het dragen van lenzen.

Het Beheersen van Droge Ogen met Contactlenzen

Er zijn verschillende strategieƫn voor het beheer van droge ogen voor contactlensdragers. Het gebruik van bevochtigende oogdruppels die goedgekeurd zijn voor gebruik met contactlenzen kan helpen. Het kiezen voor lenzen gemaakt van siliconen hydrogel, welke meer zuurstof naar het hoornvlies laten, kan ook de symptomen verminderen. Daarnaast zijn zowel de beperking van de draagtijd van contactlenzen als de juiste verzorging van uw lenzen essentieel.

Alternatieve Contactlenzen voor Droge Ogen

Voor degenen die ernstig last hebben van droge ogen, kan de overgang naar dagelijkse wegwerplenzen voordelig zijn, aangezien deze lenzen minder waarschijnlijk afzettingen accumuleren die de ogen kunnen irriteren. Bovendien zijn er sommige merken die gespecialiseerd zijn in lenzen voor droge ogen, en modellen aanbieden die ontworpen zijn om meer vocht vast te houden.

Enkele van de meest aanbevolen contactlenzen tegen droge ogen zijn:

Het is belangrijk om een opticien te raadplegen als u aanhoudende symptomen van droge ogen ervaart. Zij kunnen aanbevelingen doen die zijn aangepast aan uw specifieke behoeften op het vlak van ooggezondheid en het gebruik van contactlenzen.

Referenties

  1. IOVS, Contact Lens-Associated Dry Eye Disease: Recent Advances Worldwide and in Japan
  2. AOA, Managing the care of patients with contact lens-related dry eye