Waarschuwing: Gekleurde contactlenzen voor Halloween kunnen uw zicht verpesten


8/10/2024 04:29
Halloween make-up gekleurde lenzen

Halloween staat voor de deur en veel mensen zoeken naar gekleurde contactlenzen om hun kostuums compleet te maken. Echter, deze populaire accessoire brengt verborgen gevaren met zich mee. Patrisha Bertulfo, een optometrist bij een grote bedrijfspraxis, deelt haar zorgen over deze risico's en geeft tips om veilig te blijven tijdens het Halloweenseizoen.

De risico's van het gebruik van gekleurde contactlenzen

"Elk jaar zien we oogproblemen na gebruik van gekleurde contactlenzen, en veel van deze gevallen zijn verbonden aan lenzen die gekocht zijn bij ongeautoriseerde verkopers," legt Bertulfo uit. "Deze lenzen zijn vaak gemaakt van materialen van lage kwaliteit en voldoen niet aan de veiligheidsnormen die vereist zijn voor ooggezondheid. Het resultaat? Een grotere kans op infecties, verwondingen en blijvende schade."

Bertulfo benadrukt dat veel mensen ten onrechte geloven dat niet-voorgeschreven, decoratieve lenzen veilig zijn. "De waarheid is dat er geen 'one-size-fits-all' bestaat als het gaat om contactlenzen. Lenzen die niet goed passen, kunnen krassen, infecties en zelfs permanent gezichtsverlies veroorzaken," waarschuwt ze.

Schade door gekleurde contactlenzen

Schade door gekleurde contactlenzen kan in het ergste geval tot onomkeerbare schade leiden. "Ik heb de schade persoonlijk van dichtbij gezien," merkt Bertulfo op, waarbij ze de ernst van de kwestie benadrukt.

Onderzoek heeft aangetoond dat verschillende soorten niet-voorgeschreven contactlenzen positief testen op chloor en andere schadelijke chemicaliën. Volgens Bertulfo varieert de schade van milde irritatie tot ernstige infecties die medische tussenkomst vereisen. "In enkele van de ergste gevallen hebben we patiënten bijna hun zicht zien verliezen door onbehandelde hoornvlieszweren en ernstige infecties. Het is verwoestend, vooral omdat het voorkomen had kunnen worden."

Waarom ongereguleerde contactlenzen een ernstige bedreiging vormen

Een groot probleem met contactlenzen uit twijfelachtige online winkels is het gebrek aan regulering. "Regeringsgereguleerde contactlenzen worden behandeld als medische hulpmiddelen om een reden. Ze moeten gemaakt zijn van specifieke materialen die het oog laten ademen en ze moeten door een bevoegde professional voor elk individu op maat gemaakt worden. Degenen die door niet-gecontroleerde retailers worden verkocht, missen vaak deze cruciale normen," legt Bertulfo uit.

Zelfs lenzen die als "decoratief" of "cosmetisch" worden aangeprezen, moeten als medische hulpmiddelen worden behandeld. "Mensen realiseren zich vaak niet dat het kopen van lenzen zonder een juiste recept hen in gevaar brengt. Het gaat er niet alleen om hoe ze eruitzien—het gaat erom hoe veilig ze zijn voor je ogen," voegt ze eraan toe.

5 tips voor veilig gebruik van gekleurde contactlenzen deze Halloween

Voor degenen die van plan zijn om gekleurde contactlenzen te dragen voor Halloween, deelt optometrist Patrisha Bertulfo vijf essentiële tips om een veilige ervaring te garanderen:

  • Krijg een juiste recept: "Zelfs als je lenzen puur decoratief zijn, zorg altijd voor een recept van een oogarts. Dit zorgt ervoor dat de lenzen goed passen op je ogen en vermindert de kans op complicaties."
  • Koop bij geverifieerde verkopers: "Koop alleen contactlenzen van geautoriseerde verkopers die voldoen aan de door de overheid goedgekeurde veiligheidsnormen. Vermijd online winkels die geen informatie geven over de kwaliteit of herkomst van hun producten."
  • Deel je lenzen niet: "Het delen van contactlenzen, zelfs voor korte tijd, kan schadelijke bacteriën tussen gebruikers overdragen en leiden tot ernstige infecties. Houd je lenzen altijd voor jezelf."
  • Volg de juiste hygiëne: "Zorg ervoor dat je je lenzen reinigt, bewaart en hanteert volgens professionele richtlijnen. Onjuiste verzorging is een van de belangrijkste oorzaken van ooginfecties."
  • Slaap nooit met je lenzen in: "Ook al ben je uitgeput na een Halloween-feest, slaap nooit met je contactlenzen in. Dit ontneemt je ogen zuurstof en vergroot het risico op infectie."

Een laatste waarschuwing

Naarmate Halloween nadert, kan de verleiding om goedkope gekleurde contactlenzen te kopen groot zijn, maar de risico's zijn veel groter dan de besparingen. Optometrist Patrisha Bertulfo roept consumenten op om hun ooggezondheid prioriteit te geven.

"Je zicht is niet iets om mee te gokken voor een kostuum. Ogen zijn delicaat, en eenmaal beschadigd, kan herstel moeilijk of onmogelijk zijn. Raadpleeg altijd een oogzorgspecialist voordat je contactlenzen gebruikt en vermijd kopen bij onbekende of niet-gereguleerde verkopers."


Rasmus onderzoekt en schrijft over de nieuwste trends en nieuws op het gebied van zicht en ooggezondheid. Hij wil duidelijke en betrouwbare informatie leveren om lezers te helpen op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen in het veld.