De meest voorkomende oogkleuren


28/04/2024 07:06
Verschillende oogkleuren close-up

Het menselijk oog is een uniek kenmerk van elk individu, vergelijkbaar met een vingerafdruk. Er zijn geen twee mensen die precies dezelfde vorm, kleur en uiterlijk van hun ogen delen. De variëteit aan oogkleuren, van bruin tot groen, draagt bij aan onze individuele uniciteit. Maar welke oogkleuren komen het meest voor en welke zijn het zeldzaamst?

Bruine ogen

Bruine ogen domineren wereldwijd en worden geschat aanwezig te zijn bij ongeveer 70-90% van de wereldbevolking. Deze oogkleur heeft de hoogste hoeveelheid melanine, wat natuurlijke bescherming tegen de zon biedt.

Bruine ogen

Hazelkleurige ogen

Hazelkleurige ogen, gekenmerkt door een mix van goud, bruin, of groene vlekjes rond de randen, hebben een aanzienlijke maar niet de hoogste hoeveelheid melanine. Ze vertegenwoordigen een prachtige mozaïek van oogkleuren.

Hazelkleurige ogen

Blauwe ogen

Blauwe ogen worden bij ongeveer 8% van de wereldbevolking gevonden. Een genetische mutatie duizenden jaren geleden leidde tot de ontwikkeling van deze oogkleur, waarvan onderzoekers geloven dat het terug kan worden herleid tot een enkele voorouder.

Blauwe ogen

Groene ogen

Met slechts ongeveer 2% van de bevolking die groene ogen heeft, zijn ze een van de zeldzaamste oogkleuren. Deze ogen hebben een lage tot gemiddelde hoeveelheid melanine.

Groene ogen

Grijze ogen

Grijze ogen zijn zeldzamer dan blauwe ogen, en slechts 3% van de wereldbevolking heeft ze. Deze kleur is waarschijnlijk te wijten aan een lager gehalte aan melanine en een specifieke stromale samenstelling die het licht anders verstrooit, waardoor de ogen een zilverachtig uiterlijk krijgen.

Grijze ogen

Amberkleurige ogen

Amberkleurige ogen, die een solide gelige, gouden of koperen tint hebben, maken een klein percentage uit van de bevolking. Deze ogen worden doorgaans gevonden bij personen van Spaanse, Aziatische, Zuid-Amerikaanse of Zuid-Afrikaanse afkomst en zijn vrij van bruine, groene of oranje vlekken.

Amberkleurige ogen

Referenties

  1. AOA, 2014 Harris Poll Survey
  2. Genome Biology, Human pigmentation genes under environmental selection
  3. Eye, Scientific Journal Of Ophthalmologist, What colour are your eyes? Teaching the genetics of eye colour & colour vision.