Kun je contactlenzen onder water dragen?


3/04/2024 16:51
Vrouw zwemt onder water

Een vraag waar veel contactlensdragers op een dag mee te maken krijgen is: kun je contactlenzen onder water dragen? Het korte antwoord is: nee. Je moet het dragen van contactlenzen onder water vermijden. De voornaamste reden is dat het het oog kan irriteren en in het ergste geval een ooginfectie kan veroorzaken.

Ooginfectie

De meeste water bevat daadwerkelijk micro-organismen en andere bacteriën. Als deze in je oog komen, kun je een ooginfectie krijgen. Dit kan altijd gebeuren, maar het is extra problematisch met contactlenzen, omdat deze aan je lenzen kunnen blijven kleven, waardoor de infectie erger wordt.

Water veroorzaakt verandering van vorm in lenzen

Als er water in je oog komt, kan het daadwerkelijk je contactlenzen van vorm doen veranderen. Dit kan je ogen irriteren doordat de contactlens je hoornvlies kan krassen.

Vermijd de volgende activiteiten

Als je aan de veilige kant wilt blijven, zou je je contactlenzen moeten uitdoen voordat je een van de volgende activiteiten onderneemt:

  • Duchten
  • Zwemmen in een zwembad
  • Zwemmen in de zee
  • Watersporten
  • Jacuzzi

Als je ondanks alles besluit om een van deze activiteiten te ondernemen met contactlenzen, zorg dan dat je water uit je ogen houdt. Je kunt ook zwembrillen met een brilsterkte kopen.

Als het ongeluk gebeurt

Als je met contactlenzen in het water bent geweest, blijf dan rustig. Verwijder je contactlenzen en gooi ze weg. Het is onwaarschijnlijk dat er iets gebeurt, maar let gedurende de volgende dagen extra op nieuwe symptomen, zoals rode ogen, wazig zien of pijn in je ogen. Zoek direct medische hulp als je een van deze of andere symptomen ervaart.

Referenties

  1. CDC, Water and Contact Lenses Don’t Mix
  2. Water Exposure is a Common Risk Behavior Among Soft and Gas-Permeable Contact Lens Wearers